logo gezondheidscoalitie tagline 1

Wie zijn wij?

Voorstelling van de Gezondheidscoalitie

Over de Gezondheidscoalitie

De Gezondheidscoalitie (het vroegere Platform voor Actie Gezondheid en Solidariteit) is een Belgisch burgerinitiatief dat verenigingen, mutualiteiten en vakbonden samenbrengt om gezondheidskwesties in België aan te pakken.

Sinds kort zit de organisatie in een nieuw jasje, waarbij haar organen (algemene vergadering, raad van bestuur en werkgroepen) zijn vernieuwd en haar naam is veranderd.

Op het Belgisch Sociaal Forum in december 2006 ontstond het idee om een platform in het leven te roepen om een reeks actoren met diverse achtergronden samen te brengen, die allemaal begaan zijn met het recht op gezondheid. Deze verschillende leden besloten hun krachten te bundelen en hun inspanningen te coördineren om de sociale en gezondheidsgevolgen van het neoliberale beleid te voorkomen. Zo werd de Gezondheidscoalitie opgericht om het recht op gezondheid te verdedigen.

Ondanks dit recht bestaan er nog steeds grote ongelijkheden bij de bevolking. Sociaal-economische ongelijkheden zijn echter een van de belangrijkste determinanten van de gezondheid. Om een significante verbetering van de gezondheid in onze samenleving te bereiken, moeten deze ongelijkheden verminderen. Om dat te doen lukken, zijn er niet alleen maatregelen nodig in de gezondheidszorg en de sociale zekerheid, maar ook in het onderwijs, het milieu, het huisvestingsbeleid, de mobiliteit, de werkgelegenheid, de arbeidsomstandigheden… Daarom pleit de Gezondheidscoalitie voor een globale en geïntegreerde benadering van gezondheid, waarbij het in elk beleid aandacht krijgt.

We voeren campagne voor een globaal, rechtvaardig en solidair gezondheidsbeleid in België, Europa en de rest van de wereld. Dat is ook het thema van onze volgende campagne, #VivreMieux, die in november 2023 van start gaat. Neem zeker een kijkje op de pagina “campagne” van onze website.

Onze missie

De Gezondheidscoalitie verenigt een breed scala aan verenigingen en organisaties die werkzaam zijn op het gebied van gezondheid, met als doel:

01

Mobiliseren

Het publiek bewustmaken en mobiliseren rond gezondheidskwesties, de factoren die daarop van invloed zijn en de toegang tot zorg.

02

Samenwerken

Synergieën creëren tussen spelers in de gezondheidszorg en het belang van gezondheidsbevordering zichtbaar maken.

03

Opwaarderen

Beroepen in de gezondheidszorg hun volledige betekenis teruggeven.

04

Nieuwe visie

Politici oproepen om in elke vorm van beleid rekening te houden met gezondheid door hen een nieuwe visie voor te stellen.

Onze visie

Binnen de Gezondheidscoalitie werken vertegenwoordigers van vakbonden, mutualiteiten, de vrijwilligerssector en NGO’s samen om een brede en progressieve visie op gezondheid te verdedigen en het algemene welzijn van de bevolking te bevorderen.

01
Volksgezondheid is een collectieve verantwoordelijkheid
02
Volksgezondheid is afhankelijk van sociale determinanten
03
We zijn niet allemaal gelijk als het gaat om welzijn
04
We moeten ons verzetten tegen de privatisering en commercialisering van de gezondheidssector
05
We moeten publiek onderzoek naar gezondheid aanmoedigen
06
Medicijnen moeten laaggeprijsd zijn, zodat iedereen er toegang toe heeft wanneer het nodig is
07
Wij verdedigen kwalitatieve zorg en goede arbeidsomstandigheden voor het personeel in de gezondheidszorg
08
Toegang tot kwaliteitsinformatie is essentieel om voor je gezondheid te kunnen zorgen en je wil deelnemen aan de collectieve kwesties die ermee verbonden zijn.
09
We moeten lokale organisaties stimuleren, zodat mensen zelf beslissingen kunnen nemen over hun eigen gezondheid
10
Uiteindelijk moet in elk beleid rekening worden gehouden met gezondheid

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de volgende acties van Gezondheidscoalitie

Onze laatste artikelen

Nieuws

Sans titrerr
434994956_839143668226287_8761572944153198686_n
IMG_6470
WhatsApp Image 2024-03-01 à 16.29
IMG-20240219-WA0002
IMG_4982
health4all-action-milano-02
tour-de-france-sante-1
health4all-action-bxl-06
coalition-sante-campagne-vivre-mieux-04

Abonneer je op onze nieuwsbrief